Foto bij nieuwsbericht 98 Vertical Aerospace 240920

Vertical Aerospace krijgt 2,5 miljoen euro voor slim laden

De Britse fabrikant Vertical Aerospace heeft een investering van 2,5 miljoen euro ontvangen van het Aerospace Technology Institute (ATI) voor de ontwikkeling van een slimme oplader voor hun elektrische vliegtuigen. De oplader verbetert de prestaties en veiligheid tijdens de vlucht van het onlangs onthulde passagiersmodel VA-1X. Het tweejarige project moet een nieuwe impuls geven aan de ontwikkeling van batterijen, die speciaal bedoeld zijn voor elektrische vliegtuigen.

 

Samenwerking

 

De huidige batterijtechnologie is voornamelijk afkomstig uit de automobielsector. Deze is echter niet geoptimaliseerd voor gravimetrische energie- of vermogensdichtheidseisen in de luchtvaart. De samenwerking tussen Vertical Aerospace en Warwick University (bij Coventry) moet geavanceerde elektrochemische concepten en principes uit de wetenschappelijke wereld toepasbaar maken voor de productie van een oplader met een ingebouwd diagnoseapparaat, in feite een slimme oplader.

 

Levensduur

 

De oplader analyseert gegevens tijdens de vlucht. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om de levensduur van de batterij te optimaliseren, onderhoud in te plannen en afwijkingen op te sporen. De oplader kan de levensduur en laadstatus van de accu bepalen en eventuele storingen aan boord van de accu van het vliegtuig detecteren voordat ze optreden. Dit geeft elektrische vliegtuigen verbeterde prestaties, veiligheid tijdens de vlucht en de mogelijkheid om een ​​pre-flight statusrapport voor de batterij te produceren.

 

Algoritmes

 

Vertical Aerospace werkt bij dit project samen met technische experts van Warwick University. Warwick gaat de algoritmes en modellen uit de automotive, ground storage en wetenschappelijke wereld onderzoeken die geschikt zijn voor deze toepassing. De Britse vliegtuigbouwer wil dit vervolgens in praktijk brengen door geschikte opladerhardware te maken die vervolgens wordt getest op een of meer vliegtuigen van Vertical Aerospace.

 

Certificering

 

De slimme oplader wordt gebruikt voor het onlangs onthulde passagiersmodel VA-1X. Dit toestel is geschikt voor het vervoeren van een piloot en vier passagiers over een afstand van 160 kilometer bij snelheden van 240 kilometer per uur. Certificering staat gepland voor 2024 en kort daarna kan de eerste commerciële vlucht plaatsvinden.

 

Copyright: Vertical Aerospace

Bron: Vertical Aerospace

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië