Schermafbeelding 2021-02-15 om 14.59.11

United Airlines stapt in de ontwikkeling elektrisch passagiersvliegtuig

United Airlines stapt in de ontwikkeling van een elektrisch vliegtuig, dat vanaf 2024 moet kunnen vliegen tussen de centra van grote steden en belangrijke luchthavens. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wil op den duur 200 toestellen afnemen.

Het zesmotorige eVTOL-toestel van Archer, dat later dit jaar officieel gepresenteerd wordt, biedt ruimte aan vier passagiers en vliegt volledig elektrisch. United steunt het project met expertise en wil zoals gezegd een flink aantal exemplaren afnemen. “Het toestel heeft het potentieel om de manier waarop mensen tussen grote steden reizen wereldwijd te veranderen”, aldus United-topman Scott Kirby

Sneller, stiller en duurzamer

Volgens de makers is het vliegtuig geschikt voor afstanden van circa 100 kilometer, en kan het een snelheid halen van zo’n 240 kilometer per uur op een kruishoogte van 600 meter. Het vliegtuig kan loodrecht opstijgen en landen, maar produceert ter plaatse geen uitstoot en is 100 keer stiller dan een helikopter, zo stelt Archer. In eerste instantie is er een piloot aan boord, maar vanaf 2028 moet het toestel gecertificeerd zijn om autonoom te vliegen.

Het elektrisch aangedreven vliegtuig moet een alternatief vormen voor auto’s, taxi’s en deelvervoer. Het toestel van Archer is volgens de fabrikant qua gebruikskosten gelijk aan bijvoorbeeld UberX, terwijl het geen last heeft van druk wegverkeer. United Airlines wil het toestel onder andere inzetten om reizigers vanuit Los Angeles naar Los Angeles International Airport (LAX) te vervoeren.

Copyright foto: Archer

Bron: luchtvaartnieuws

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië