Foto bij nieuwsbericht 21-149 Schiphol Copyright Remco de Wit

Schiphol krijgt 25 miljoen euro Europese subsidie voor verduurzaming

De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro toegezegd aan een samenwerking onder leiding van Schiphol om de luchtvaart te verduurzamen. Het uiteindelijk doel is om in 2050 geen schadelijke stoffen meer uit te stoten. Vanaf januari 2022 wordt Schiphol een proeftuin voor duurzame projecten die moeten leiden tot een volledig klimaatneutrale luchtvaart.

 

Samenwerking

 

Aan het samenwerkingsverband doen onder andere luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en kennisinstituten uit elf Europese landen mee. Al in 2030 moeten luchthavens zoals Schiphol klimaatneutraal en afvalvrij zijn. De vliegtuigen stoten dan nog CO2 uit, maar voertuigen zoals bussen, sleepwagen en bagagekarretjes zijn dan elektrisch. Om ook de vliegtuigen schoon te krijgen, is Schiphol aangewezen om verder te experimenteren met duurzame brandstoffen en met faciliteiten om toekomstige toestellen op te kunnen laden. Bovendien wordt er gestart met een proef om de ultrafijnstof van vliegtuigen af te vangen.

 

Tulpen

 

Het samenwerkingsverband krijgt de naam TULIPS en duurt tot december 2025. Schiphol verwacht tegen die tijd al een aanzienlijke bijdrage te hebben kunnen leveren aan het verduurzamen van de luchtvaartsector.

 

Copyright: Remco de Wit

Bron: NH Nieuws

www.schiphol.nl

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

SXI wordt importeur APUS I-2

Eve werkt samen met Thales

’s Werelds eerste vertiport geopend in Engeland

Elektrische Alia van Beta maakt lange vluchten

Grote Indonesische pre-order voor EHang

Lilium gestart met testvliegen in Spanje

Teuge Airport krijgt duurzame luchtvaartcampus

Pratt & Whitney test GTF Advantage-motor op 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Spirit bouwt vleugels voor CityAirbus

Aerotree uit Maleisië koopt 60 elektrische toestellen bij EHang