Foto bij nieuwsbericht 21-178 Schiphol 291021

Schiphol eerste luchthaven die grootschalig duurzaam wil taxiën

Duurzaam taxiën moet uiterlijk in 2030 in Nederland de standaard zijn. Dat stelt een consortium van verschillende partijen in de Nederlandse luchtvaart, waaronder Schiphol en KLM. Samen met de Luchtverkeersleiding (LVNL), KLM, Transavia, Corendon, Dnata en KLM Ground Services presenteerde Schiphol eind oktober een stappenplan om van duurzaam taxiën de standaard te maken. Uiterlijk in 2030 moet deze nieuwe vorm van taxiën de standaardprocedure zijn op heel Schiphol. Dat moet zorgen voor een sterke vermindering in de CO2-, stikstof- en ultrafijnstof-uitstoot die op dit moment nog gepaard gaat met het taxiproces.

 

Sleepvoertuig

 

Tijdens het duurzame taxiën worden vliegtuigen van en naar de start- en landingsbaan gebracht door een speciaal sleepvoertuig. De vliegtuigmotoren blijven voor het grootste deel uit. Om deze nieuwe procedure te realiseren zijn volgens Schiphol ingrijpende aanpassingen aan infrastructuur, processen en techniek nodig. Daar komt bij dat Schiphol de eerste luchthaven ter wereld is die duurzaam taxiën op grote schaal wil inzetten.

 

Stappenplan

 

De eerste stap van de roadmap die de sector gepresenteerd heeft wordt volgend jaar gezet. Twee TaxiBot-sleepvoertuigen worden medio 2022 in gebruik genomen op Schiphol om een deel van de vliegtuigen duurzaam van en naar de Polderbaan te laten taxiën. Het is de tweede proef die uitgevoerd wordt op de luchthaven en een onderdeel van het Europese ALBATROSS-project, dat als doel het ontwikkelen en demonstreren van duurzamere vliegoperaties heeft. Bestaande oplossingen en technieken moeten daarbij worden toegepast om brandstof te besparen.

 

Copyright: Schiphol

Bron: Up in the Sky

www.schiphol.nl

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië