Foto bij nieuwsbericht 22-58 Groen taxiën 180322

Nieuwe turboprop maakt groen taxiën mogelijk

De Franse motorenfabrikant Safran en zijn partners komen met een uitvinding voor de volgende generatie turboprops om zonder uitstoot te taxiën. Het gaat om het ACHIEVE-systeem, waarbij de propellers op de grond worden aangedreven door batterijen. Aangezien luchthavens zeer vervuilde gebieden zijn, verbetert de mogelijkheid tot groen taxiën de luchtkwaliteit rond een luchthaven aanzienlijk. Bovendien wordt met uitgeschakelde motor ook het geluid van een vliegtuig drastisch verminderd. De Europese Unie ondersteunt het project.

 

Apparaat

 

Om deze doelen te bereiken, heeft het ACHIEVE-consortium (University of Nottingham, NEMA en PST) samen met Safran Helicopter-motoren een mechatronisch apparaat met hoge snelheid en een hoge vermogensdichtheid ontwikkeld voor toepassingen in turbopropvliegtuigen van de next generation. Het mechatronische apparaat, dat wordt geïntegreerd in een versnellingsbak van een vliegtuigmotor, maakt groen taxiën van toekomstige turboprops mogelijk wanneer ze als motor draaien. Hetzelfde apparaat wordt gebruikt als een generatorsysteem wanneer het vliegtuig in de lucht is en elektrische stroom levert aan boordlading.

 

Faciliteiten

 

Het systeem is met succes getest in faciliteiten van de Universiteit van Nottingham (UNOTT) op vol vermogen (100%) en op volle snelheid (100%). De vermogensdichtheid van elektrische machines en vermogenselektronica binnen het ACHIEVE-systeem is respectievelijk 7,2 kW/kg en 9,2 kW/kg. De totale financiering van de Europese Unie voor het project bedroeg 900.591,25 euro.

 

Copyright: Safran

Bron: Nieuwsbrief Clean Aviation

www.safran-group.com

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië