IMG_8988

Nederlandse Duurzame Luchtvaart Initiatieven binnen General Aviation – 2021

Op woensdagmiddag 30 juni jl werd in Skydeck op Vliegveld Teuge een fysieke bijeenkomst gehouden door Stichting Duurzaam Vliegen (SDV) met als onderwerp “Nederlandse Duurzame Luchtvaart Initiatieven binnen General Aviation”. Genodigden waren studenten en bedrijven die nauw betrokken zijn bij de verduurzaming van de luchtvaart.

Het programma bestond uit een aantal plenaire lezingen en een paneldiscussie. De opening werd verzorgd door Tim ten Velde en Geert Boosten, bestuursleden van SDV, over de speerpunten van Platform Duurzaam Vliegen. Matthijs de Haan, directeur Vliegveld Teuge, heette de gasten welkom op vliegveld Teuge en gaf een inkijk in de ontwikkeling van de Duurzame Luchtvaart Campus Teuge. Evert-Jan Feld, directeur E-flight Academy, vertelde over de start van het bedrijf en de ontwikkelingen in elektrisch vliegen en de visie van het bedrijf.

De wijze waarop vorm wordt gegeven aan duurzaamheid bij de Luchtmacht, werd door Lt. Kolonel Franklin Groenewold gepresenteerd. Arjen Klut, Luchtvaartveiligheid DGLM, Min I&W, nam de aanwezigen mee in de Nederlandse regelgeving omtrent certificering van nieuwe (experimentele) luchtvaarttuigen en Marijn Giesbers van NLR vertelde onder meer over het ontwerp van het testprogramma met de Pipistrel en de uitvoering ervan.

Na de pauze werd er een paneldiscussie gehouden waarbij Maarten Klomp van Saluqi Motors en Michiel Selier van Ampaire aansloten. Tijdens de levendige discussie kwamen veel interessante vragen en onderwerpen aan de orde zoals huidige en toekomstige vormen van aandrijving, technologische ontwikkelingen, wettelijk kader, certificeringsvoorwaarden, experimenteerruimte, retrofitting, internationale, maar vooral ook nationale samenwerking. Speciaal benoemd is de waarde van de huidige generatie studenten voor overheid en bedrijfsleven, maar ook studenten gaven aan dat voor hen de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de verduurzaming van de luchtvaart een enorme interessante uitdaging is.

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel waarbij deelnemers de recent gepubliceerde brochure “Nederland versnelt op duurzame luchtvaart” van de Duurzame Luchtvaarttafel ontvingen. Een interessante veelzijdige middag!

De presentaties van de sprekers zijn opgeslagen in de kennisbank op deze site.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië