Foto bij nieuwsbericht 21-29 Talyn Air 020421

Innovatieve twee in een eVTOL van Talyn Air

Startup Talyn Air uit Californië komt met een zeer innovatieve eVTOL, een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Het toestel bestaat uit twee aparte onderdelen die tijdens de vlucht van elkaar gescheiden worden. Het autonome onbemande lift-toestel zorgt voor de verticale start en wordt daarna losgekoppeld. Het passagiersgedeelte kan dan beginnen aan zijn horizontale vlucht met indrukwekkende prestaties: een vliegbereik van 480 kilometer en een maximumsnelheid van 322 kilometer per uur.

 

Tackelen

Met deze uitvinding probeert Talyn een lastig probleem te tackelen. Verticaal opstijgen is handig, maar het vreet energie. Je hebt dus een flink batterijpakket nodig, waardoor het toestel zwaar wordt. Bovendien heb je last van veel weerstand door de verticale propelleropstellingen als het vliegtuig eenmaal horizontaal vliegt. Met als gevolg een beperkt vliegbereik en een geringe maximumsnelheid. Ook andere fabrikanten zoeken oplossingen voor dit probleem, zoals het kantelen van de rotoren of het opvouwen of bedekken van de propellers.

 

Simpel

De ingenieurs van Talyn waren in het verleden betrokken bij SpaceX Falcon 9. Hun idee is simpel: een VTOL-systeem dat er alleen is als je het nodig hebt. Het lift-toestel krijgt acht grote rotoren en brengt het passagiersgedeelte op hoogte. Het keert daarna terug naar de aarde om opnieuw opgeladen te worden. De vleugels van het passagiersvliegtuig (vijf zitplaatsen) zorgen voor lift tijdens de cruisevlucht, een elektromotor achterin zorgt voor de power. Bij landen is er de keus; conventioneel op een startbaan van een vliegveld, of verticaal door weer te koppelen aan een lift-toestel.

 

Uitdagingen

Het idee van Talyn zorgt wel voor enkele stevige uitdagingen. De rendez-vous-operatie lijkt lastig. De verbinding tussen de twee toestellen moet eenvoudig genoeg zijn om in de lucht te kunnen worden bevestigd, maar toch sterk genoeg om een ​​elektrisch vliegtuig en vijf passagiers van de grond te tillen. Ook de overgang tussen verticale en horizontale vlucht is complex. Bovendien lijkt het certificeringsproces een flinke hobbel.

 

Copyright: Talyn Air
Bron: Newatlas.com
www.talyn.com

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië