Copyright Faradair

Faradair is klaar met ontwerpen en wil gaan bouwen

Het einde van de ontwerpfase van de BEHA (Bio Electric Hybrid Aircraft) van Faradair komt in zicht. Het Britse bedrijf werkt aan de laatste optimalisaties van het ontwerp en start dan met het bouwproces. Binnen drie jaar moet het prototype gereed zijn als er tenminste financiering komt om het ontwikkelingsprogramma voort te zetten. In 2026 moet de certificering afgerond zijn voor passagiersgebruik.

Contra roterend

De BEHA komt er in drie varianten. De M1AT is een onbemande uitvoering en kan bijvoorbeeld ingezet worden als air tanker (blusvliegtuig). De E1 wordt een volledig elektrisch toestel met een vliegduur van vier uur. De M1H is de hybride variant met een motor met contra roterende propellers. Zonnepanelen op de vleugels van het vliegtuig zorgen voor extra power. Het futuristisch ogende toestel heeft drie vleugels boven elkaar die aan de buitenkant zijn verbonden door een grote winglet. De M1H is geschikt voor bediening op afstand of kan autonoom vliegen. Er hangt een prijskaartje aan van vier miljoen dollar.

Copyright-Faradair

 

 

 

 

 

Passagiers

De passagiersuitvoering krijgt 18 zitplaatsen. Passagiers worden vervoerd met een kruissnelheid van 370 kilometer per uur. Het toestel is een VSTOL, geschikt voor een very short take off and landing in minder dan 300 meter. Binnen 15 minuten kan de BEHA omgebouwd worden naar een cargo configuratie. Het vliegtuig vervoert dan drie containers met in totaal vijf ton vracht. De actieradius van de hybride versie bedraagt 1.850 kilometer.

Partner

Faradair is opgericht in 2014 en gevestigd in Cirencester, ten noordoosten van Bristol. Aan het roer staat Neil Cloughley, een ervaren luchtvaart- en IT-ondernemer. Hij was nauw betrokken bij luchtvaart start-ups als Virgin Galactic en Virgin America. Belangrijkste partner is de Swansea University. Afgelopen zomer werd een partnership aangegaan met Household Name (New York) voor branding en investeringen in de USA.

 

www.faradair.com

 

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië