Foto 2 bij nieuwsbericht 29 EASA 260520 Copyright Volocopter

Europese richtlijnen voor certificering kleine VTOL-vliegtuigen

De European Union Aviation Safety Agency EASA heeft richtlijnen gepubliceerd voor de certificering van kleine hybride en elektrische vliegtuigen, die verticaal kunnen starten en landen. Volgens EASA gaat het om de laatste mijlpaal in de roadmap naar veilige operaties in het kader van de nieuwe Urban Air Mobility in Europa.

Bouwsteen

De eerste mijlpaal voor de regelgeving was in juli 2019. Toen publiceerde EASA het certificeringskader voor fabrikanten die begonnen met de ontwikkeling van innovatieve  luchttaxi’s. Dit staat bekend als ‘Special Condition VTOL’. De tweede mijlpaal betreft certificeringsvereisten voor elektrische en hybride aandrijflijnen. Volgens EASA is het nu van belang dat er nieuwe richtlijnen voor certificering komen, omdat de industrie overgaat van prototypes naar productiemodellen.

Onderwerpen

De nieuwe richtlijnen gaan over onderwerpen als vliegbelasting, crashbestendigheid, vogelinslag, fly-by-wire en bliksembeveiliging. De vereisten zijn opgenomen in een leidraad na bespreking met brancheverenigingen, ontwikkelaars en vertegenwoordigers van luchtvaartautoriteiten over de hele wereld.

Wereldwijd

Er staan wereldwijd meer dan 150 eVTOL-projecten op stapel, die zich in verschillende ontwikkelingsfasen bevinden. Daar zitten startups bij als Volocopter en eHang, waarvan de prototypes met twee inzittenden nu al getest worden. Ook gevestigde namen als Airbus, Bell, Boeing en Embraer zijn met elektrische airtaxi-projecten bezig.Foto 1 bij nieuwsbericht 29 EASA 260520 Copyright EASA.jpg

www.easa.europa.eu

Copyright Volocopter.jpg

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië