Foto 2 bij nieuwsbericht 37 080620 Copyright NASA

Elektrische NASA X-57 Maxwell bijna klaar voor grondtesten

Er wordt aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van NASA’s eerste volledig elektrische X-plane, de X-57 Maxwell. Zowel op het Armstrong Flight Research Center op Edwards Air Force Base als bij hoofdaannemer ESAero in San Luis Obispo worden de grondtesten voorbereid. Beide locaties liggen in Californië. NASA test niet alleen de elektromotoren maar ook de nieuw vormgegeven vleugel van het toestel.

Doorontwikkeling

De X-57 is een doorontwikkeling van de tweemotorige P2006T van de Italiaanse fabrikant Tecnam. In de eerste fase gaat de X-57 vliegen met twee elektromotoren ter vervanging van de conventionele motoren. In de volgende fase komt er een aangepaste vleugel, waarbij de cruisemotoren naar de vleugeluiteinden worden verplaatst. Uiteindelijk worden nog 12 kleine elektromotoren toegevoegd aan de vleugelvoorrand, die geactiveerd worden bij het opstijgen en landen.

Demonstreren

Doel van het project is het demonstreren van technologie om emissie, brandstofverbruik en geluid te reduceren. De testen kunnen belangrijke input geven voor het vaststellen van de luchtwaardigheidsnormen van de Federal Aviation Administration voor elektrische vliegtuigen. De X-57 is het eerste NASA X-vliegtuig in twee decennia, dat weer gaat vliegen met een testpiloot aan boord. Het toestel is vernoemd naar de Schotse wetenschapper James Clerk Maxwell. De eerste vlucht van het toestel was voorzien in 2020, maar door COVID-19 loopt dat waarschijnlijk enige vertraging op.

Foto 1 bij nieuwsbericht 37 080620 Copyright NASA.jpg

Copyright NASA.jpg

www.nasa.gov

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië