Foto bij nieuwsbericht 21-195 Airbus Helicopter 261121

Eerste Airbus-helikoptervlucht met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Een Airbus H225 heeft de allereerste helikoptervlucht uitgevoerd met 100% duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) die een van de Safran Makila 2-motoren aandrijft. De vlucht vond plaats op het Franse vliegveld Marignane bij het hoofdkantoor van Airbus. Doel is om de impact van ongemengde SAF op de helikoptersystemen te beoordelen met het oog op de certificering van het gebruik van SAF-blends die de huidige 50%-limiet overschrijden.

 

Mengsel

 

“Hoewel alle Airbus-helikopters zijn gecertificeerd om te vliegen op een mengsel van maximaal 50% SAF vermengd met kerosine, is het de ambitie van ons bedrijf om haar helikopters binnen tien jaar gecertificeerd te hebben om op 100% SAF te vliegen. De vlucht is een belangrijke eerste stap in de richting van dit doel”, zegt Stefan Thome, Executive Vice President, Engineering en Chief Technical Officer, Airbus Helicopters.

 

Uitdagingen

 

De testvluchten moeten meer inzicht verschaffen in de technische uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van 100% SAF. De H225-helikopter vloog met een niet-gemengde SAF afgeleid van gebruikte frituurolie, geleverd door TotalEnergies. De SAF zorgt voor een netto CO2-reductie van 90% in vergelijking met gewone vliegtuigbrandstof.

 

Copyright: Airbus

Bron: Airbus

www.airbus.com

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië