Foto bij nieuwsbericht 21-48 Bye 8 zitter 290421

Bye Aerospace komt met elektrische achtzitter

Vliegtuigfabrikant Bye Aerospace uit Denver gaat een elektrisch vliegtuig bouwen met acht zitplaatsen. Het tweemotorige toestel krijgt de naam eFlyer 800 en wordt de tegenhanger van de conventionele King Air van Beechcraft/Textron. Bye verwacht dat het elektrische vliegtuig 80% lagere bedrijfskosten heeft dan de King Air. Dat komt omdat elektriciteit veel goedkoper is dan vliegtuigbrandstof en omdat een elektrisch vliegtuig minder onderhoud nodig heeft. In aanschaf zijn beide toestellen even duur.

 

Mogelijkheden

 

Bye Aerospace ziet mogelijkheden om de eFlyer 800 in te zetten als vrachtvliegtuig. Ze zijn dan goedkoper dan een vrachtauto, hebben geen CO2-uitstoot en maken ook veel minder geluid, zodat ze ’s nachts kunnen opereren in een stedelijke omgeving. Energie haalt het nieuwe toestel uit lithium-zwavelbatterijen van Oxis Energy, die vijf tot 10 jaar meegaan. Opladen kan in 30 minuten, omdat de batterijen ook al worden opgeladen tijdens de daling, als de propellers als een soort windmolen werken.

 

Actieradius

 

Safran levert de elektromotoren. Romp en vleugels worden gemaakt van koolstofcomposieten. Het vliegtuig krijgt een actieradius van ruim 900 kilometer. Dit is mogelijk door aerodynamische optimalisaties. De kruissnelheid bedraagt 514 kilometer per uur. De eFlyer 800 moet tussen eind 2024 en 2026 op de markt komen. Launching customers voor het elektrische vliegtuig worden binnenkort bekendgemaakt. Bye verwacht meer dan 10.000 eFlyers te kunnen verkopen.

 

Copyright: Bye Aerospace

Bron: Forbes

www.byeaerospace.com

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië