Foto bij nieuwsbericht 21-36 Waterstof Islander 120421

Britten-Norman Islander gaat op waterstof vliegen

Een Brits initiatief om via retrofit een Britten-Norman BN-2 Islander hybride-elektrisch te maken is van koers veranderd. Project Fresson, een consortium onder leiding van Cranfield Aerospace Solutions (CAeS), kiest nu voor gasvormig waterstof met een brandstofcel. Volgens het project is batterij-elektrisch vliegen in verband met de geringe actieradius geen oplossing voor een regionaal vliegtuig voor negen passagiers. Hybride-elektrisch is wel een optie, maar dan is de milieuwinst weer zeer gering.

 

Demonstratievliegtuig

 

Een eerste vlucht van het demonstratievliegtuig is nog steeds voorzien in 2022. CAeS onderhandelt momenteel om een ​​Islander aan te schaffen. Als er geen haperingen zijn, wordt de ingebruikname eind 2023 of begin 2024 verwacht. De Islander op waterstof krijgt een vliegduur van 1 uur met een reserve van 45 minuten, goed voor een actieradius van 200-250 kilometer. Voldoende voor een groot deel van de eiland-hopper vluchten.

 

Besparing

 

Cruciaal is dat vliegen op waterstof zorgt voor een aanzienlijke besparing op de operationele kosten ten opzichte van de huidige opties voor zuigermotoren. CAeS schat een jaarlijkse besparing van 175.000 -350.000 euro, afhankelijk van het gebruik en de kosten van waterstof. De onderhoudskosten moeten ook dalen, in de buurt van 15% voor het hele vliegtuig en tot 50% voor het voortstuwingssysteem alleen.

 

Copyright: Cranfield Aerospace Solutions

Bron: Flight Global

www.cranfieldaerospace.com

 

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië