Foto 1 bij nieuwsbericht 42 130620 Copyright Eric Adams

Beta Technologies onthult nieuw elektrisch vliegtuig

Startup Beta Technologies uit Vermont heeft vrijdag een nieuw elektrisch vliegtuig onthuld. Het toestel heet Alia en is een eVTOL: het kan verticaal opstijgen en landen. Het is de opvolger van de Ava, een klein prototype dat het bedrijf gebruikte om te experimenteren met aandrijftechnologieën. De Noordse stern heeft als voorbeeld gediend voor het ontwerp van de Alia. De staartconfiguratie en vleugelstand van de stern vormden een prima basis om mee te beginnen.

Transplantatie

Een klant voor het nieuwe toestel heeft Beta al. United Therapeutics wil het vliegtuig gaan inzetten voor het vervoer van organen voor transplantatie, op een efficiënte en milieuvriendelijke manier. Beta Technologies heeft nog geen gedetailleerde specificaties van het nieuwe toestel vrijgegeven. Wel is bekend dat het prototype ruim 400 kilometer moet kunnen afleggen. Opladen moet binnen een uur kunnen.

Ecosysteem

De Alia gebruikt vier horizontaal gemonteerde rotors voor verticaal opstijgen en een enkele naar achteren gerichte propeller om de snelheid tijdens de voorwaartse vlucht te verhogen. De brede vleugels genereren lift voor een efficiënte voorwaartse vlucht. Het maakt gebruik van bestaande batterijtechnologie. De Alia wordt ingezet als onderdeel van een ecosysteem dat oplaadstations in stedelijke centra, ziekenhuizen of op afgelegen locaties omvat om het bereik van het vliegtuig te vergroten.

Toepassingen

Naast orgaantransport wil Beta het toestel ook inzetten voor commerciële toepassingen, zoals het vervoeren van vracht en passagiers. Het bedrijf hoopt ergens in de zomer de overgang van verticale naar voorwaartse vlucht in Plattsburgh te testen. Het vliegtuig heeft al eerder hover tests en high-speed taxitests uitgevoerd.

Copyright Eric Adams.jpg

www.beta.team

bron: www.wired.com

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië