Foto 2 bij nieuwsbericht 137 AMSL Vertiia 251120

Australische Vertiia kan op waterstof vliegen

In Australië is onlangs een nieuw elektrisch VTOL-vliegtuig onthuld dat zich al in de pre-flight prototypefase bevindt. Het gaat om de Vertiia van AMSL Aero. Het toestel kan op waterstof vliegen, heeft een vliegbereik van 800 kilometer en gaat eerst dienst doen als vliegende ambulance. Het vliegtuig, dat verticaal kan starten en landen, is ontwikkeld in samenwerking met de University of Sydney en sensorspecialist Mission Systems.

 

Multirotor

 

De multirotor van de Vertiia heeft acht kantelbare propellers die gemonteerd zijn op twee brede koolstofvezelpalen, die zich uitstrekken aan de bovenkant van de staart en aan de onderkant van een slanke, podvormige cabine. Volgens AMSL kan het toestel cruisen met 300 kilometer per uur. Aanvankelijk krijgt het vliegtuig een piloot aan boord, maar het wordt voorbereid op autonoom vliegen.

 

Lichtgewicht

 

AMSL geeft aan dat de Vertiia het meest efficiënte eVTOL vliegtuig ter wereld is. Dat komt onder andere door gebruik te maken van lichtgewicht koofstofvezels en een slanke tandemcabine met twee of drie zitplaatsen. Het vliegbereik is afhankelijk van de opties voor energieopslag. Bij batterijen gaat het om zo’n 250 kilometer, maar bij waterstof wordt de actieradius vergroot tot 800 kilometer.

 

Samenwerking

 

AMSL Aero is een samenwerking aangegaan met CareFlight, een luchtvaartmedisch bedrijf dat deze schone, handige vliegtuigen wil gebruiken als vliegende ambulances voor afgelegen gemeenschappen die  geen toegang hebben tot lokale landingsbanen. AMSL heeft 2,2 miljoen US dollar subsidie gekregen van de Australische regering en een zelfde bedrag van de IP Group. De vliegproeven vinden plaats op NSW’s Narromine Airport, zo’n 5,5 uur landinwaarts vanaf Sydney. In 2023 moet het toestel operationeel zijn.

Foto 1 bij nieuwsbericht 137 AMSL Vertiia 251120.jpg

 

Copyright: AMSL

Bron: www.newatlas.com

www.vertiia.com

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Dubai krijgt toeristische eVTOL-vluchten

CAE gaat flightsim voor Joby bouwen

Duitse startup ontwikkelt elektrische 11-zitter

Hybride-elektrische Cassio komt naar Nederland

Meten is weten bij DEAC

SXI wordt importeur APUS I-2

Eve werkt samen met Thales

’s Werelds eerste vertiport geopend in Engeland

Elektrische Alia van Beta maakt lange vluchten

Grote Indonesische pre-order voor EHang