Airbus Zeroe 210920

Airbus onthult drie emissievrije vliegtuigen

Op 21 september heeft Airbus drie concepten onthuld voor ’s werelds eerste emissievrije commerciële vliegtuigen die tegen 2035 in dienst kunnen worden genomen. De concepten maken gebruik van waterstof als primaire energiebron. Volgens Airbus wordt dit de schone vliegtuigbrandstof voor de toekomst.

 

Blended wing

Bij het ‘blended wing body’-ontwerp (tot 200 passagiers) vormen de vleugels een geheel met de hoofdromp van het vliegtuig. Dit toestel krijgt een vliegbereik vergelijkbaar met dat van het turbofan-concept. De brede romp biedt meerdere opties voor opslag en distributie van waterstof en voor de indeling van de cabine.

Airbus Zeroe

 

Turbofan

Het tweede ontwerp betreft een turbofan (120-200 passagiers) met een bereik van meer dan 3.700 kilometer. Dit toestel kan transcontinentaal opereren en wordt aangedreven door een gemodificeerde gasturbinemotor die op waterstof werkt. De vloeibare waterstof wordt opgeslagen en gedistribueerd via tanks achter het achterste drukschot.

 

Turboprop

Het laatste ontwerp is een turboprop (tot 100 passagiers) en wordt ook aangedreven door waterstofverbranding in gemodificeerde gasturbinemotoren. Het toestel kan ruim 1.600 kilometer afleggen, waardoor het perfect is voor korte afstanden.

 

Copyright: Airbus

Bron: Aeronews

www.airbus.com

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië