Foto bij nieuwsbericht 21-201 Airbus 031221

Airbus gaat samenwerken met Thales en Diehl

Airbus heeft een trilaterale overeenkomst gesloten met Thales en Diehl Aerospace voor de gezamenlijke ontwikkeling van de vluchtbesturingscomputers voor de CityAirbus. Het toestel is een eVTOL, een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Het centrale vluchtcontrolesysteem voor CityAirbus NextGen combineert buitengewone rekenkracht met een lichtgewicht ontwerp en de hoogste veiligheidsnormen. De ontwikkelingen worden ondersteund met publieke financiering van de Duitse en Franse overheid.

 

Computersysteem

 

Thales wordt verantwoordelijk voor het primaire computersysteem van de CityAirbus NextGen, terwijl Diehl de secundaire vluchtbesturingscomputer ontwikkelt. Het systeem zorgt ervoor dat de tweede, onafhankelijke vluchtbesturingscomputer permanent de gegevens van het primaire computersysteem in de gaten houdt en ook de vluchtbesturing zelf kan overnemen.

 

Ervaring

 

Thales heeft meer dan 40 jaar ervaring in elektrische vluchtbesturingen en heeft de systemen geleverd voor het allereerste fly-by-wire commerciële vliegtuig, de Airbus A310. Diehl Aerospace, een joint venture van de Franse partner Thales en Diehl Aviation, heeft tientallen jaren ervaring in avionica voor civiele en militaire vliegtuigen en helikopters.

 

Voortstuwingssysteem

 

De volledig elektrische CityAirbus NextGen werd in september 2021 onthuld op de Airbus Summit. Het toestel is uitgerust met vaste vleugels, een V-vormige staart en acht elektrisch aangedreven propellers als onderdeel van het voortstuwingssysteem. Het is ontworpen om maximaal vier passagiers te vervoeren in een emissievrije vlucht in meerdere toepassingen. De CityAirbus krijgt een vliegbereik van 80 kilometer en een kruissnelheid van 120 kilometer per uur. Hij is geschikt voor operaties in grote steden. De eerste vlucht van een prototype staat gepland voor 2023.

 

Copyright: Airbus Helicopters

Bron: www.evtolinsights.com

www.airbus.com

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië