Foto bij nieuwsbericht 21-78 ADAC heli biobrandstof 110621

ADAC-reddingshelikopter vliegt op biobrandstof

Voor het eerst heeft een reddingshelikopter op duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gevlogen. De Airbus H145-reddingshelikopter, geëxploiteerd door de Duitse non-profitorganisatie ADAC Luftrettung, liet zijn Arriel 2E-motoren ceremonieel bijtanken met biobrandstof. Op de helihaven van de Harlaching-kliniek in München waren aanwezig de raad van bestuur van de ADAC Foundation, de directeuren en het topmanagement van ADAC Luftrettung, motorfabrikant Safran Helicopter Engines, helikopterfabrikant Airbus Helicopters en het energiebedrijf TotalEnergies.

 

Biobrandstof

De H145 gebruikte een biobrandstof van de tweede generatie die de CO2-uitstoot tot 90% vermindert in vergelijking met zijn fossiele equivalent. De biobrandstof wordt geproduceerd uit rest- en afvalmaterialen uit de circulaire economie zoals gebruikte oliën en vetten. Hierdoor heeft de brandstof geen invloed op de agrarische voedselproductie.

 

Frituurolie

De brandstof die voor de reddingshelikoptervlucht in München werd gebruikt, werd door TotalEnergies in haar fabriek in Frankrijk geproduceerd uit gebruikte frituurolie. Met deze SAF zou de ADAC Luftrettung-vloot een CO2-reductie van 33 procent kunnen realiseren. Met meer dan 50.000 reddingsmissies en meer dan 3,3 miljoen vliegkilometers per jaar komt dat overeen met een reductie van ongeveer 6.000 ton CO2.

 

Ambitie

ADAC Luftrettung en motorfabrikant Safran Helicopter Engines delen dezelfde ambitie om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstof. Daartoe lanceren ze een project met één ADAC-reddingshelikopter in Keulen. Het project bestudeert alle aspecten van het gebruik van biobrandstoffen op de H145. Het project gaat deze zomer van start.

 

Copyright: Airbus
Bron: Airbus
www.airbus.com
www.luftrettung.adac.de

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wisk onthult elektrische vierzitter

Zwitserse vierzitter e-Sling de lucht in

Eviation verkoopt 50 toestellen aan Global Crossing Airlines

Onderzoekscentrum Urban Air Mobility in Finland van start

Veel duurzame deelnemers aan AirFair Teuge

Skyportz onthult ontwerp vertiport Melbourne

Eve start eVTOL-simulatie in Chicago

Elektrische Beaver vliegt point-to-point in Canada

Bristow shopt bij Beta

Volocopter opent eerste VoloCity-tentoonstelling in Azië